Nowa witryna internetowa ujawnia badania pokazujące, że pianka polistyrenowa to ważny czynnik w przemyśle rybnym

Nowe testy cyklu życia ujawniają doskonałą wydajność EPS. Skromny biały pojemnik na ryby ze spienionego polistyrenu (EPS) okazał się istotnym czynnikiem przyczyniającym się do ograniczenia marnowania żywności, bezpieczeństwa żywności i higieny w ochronie 657000 ton wyłowionych ryb. Badania ujawniają wyjątkowe właściwości EPS w zakresie ochrony ryb - czytamy w nowej witrynie internetowej www.fishboxes.info.

“Pojemnik na ryby z polistyrenu zasługuje na swoje miejsce jako preferowane rozwiązanie do ochrony ryb i skorupiaków. Stanowi proste, ale bardzo wydajne rozwiązanie, które utrzymuje ryby w świeżości i chłodzie, a także chroni przed fizycznymi uderzeniami.  Dlatego pomyśleliśmy, że ważne jest, aby ten wspaniały wynalazek opakowaniowy miał własną stronę internetową ”- powiedział David Emes, przewodniczący EPS Group z British Plastics Federation.
Brytyjscy producenci skrzynek na ryby  zebrali się, aby stworzyć stronę internetową. Na stronie znajdują się dwa nowe raporty wraz z dodatkowymi szczegółami dotyczącymi ich ekologiczności.

Niezależne badania LCA  przeprowadzone przez Ecobilan obejmowały tysiące kilometrów wędrówki ryb i skorupiaków przez trzy europejskie rynki. Porównali wydajność trzech alternatywnych materiałów, w tym styropianu, wodoodpornej tektury i falistego polipropylenu. Badania pokazują, że na tych rynkach, na siedmiu z ośmiu wskaźników wydajności, polistyren był lepszy lub co najmniej porównywalny z materiałami alternatywnymi.

Ponadto strona internetowa ujawnia nowe badania wydajności cieplnej przeprowadzone w Wielkiej Brytanii przez Cool Logistics specjalnie w celu zmierzenia krytycznej kwestii bezpieczeństwa żywności, jaką jest zmiana temperatury podczas typowego tranzytu z portu do stanowiska rybnego.  Testy przeprowadzone w niezależnych warunkach laboratoryjnych symulowały ochronę termiczną oferowaną przez wodoodporną tekturę falistą i dwuwarstwową tekturę falistą w porównaniu z EPS. Dają przekonujące dowody na to, że EPS przewyższa alternatywne materiały, zapewniając bezpieczne temperatury nawet dwukrotnie dłużej.

David Emes podsumował: “Przez lata pojawiały się sugestie, że może być lepsze rozwiązanie do pakowania ryb, ale te nowe badania pokazują, że nic nie może się równać z istniejącym od dawna rozwiązaniem. Istnieją również obawy dotyczące recyklingu styropianu. Jedyną trudnością związaną z pojemnikami na ryby, jest ich zapach. Mamy nadzieję, że w przyszłości pojawią się nowe technologie i możliwości rozwiązania tego problemu ”- powiedział David Emes. “W międzyczasie powinniśmy zaakceptować fakt, że białe polistyrenowe pojemniki na ryby są  najlepszym wyborem do bardzo trudnego zadania, jakim jest ochrona ryb, zapobieganie marnotrawieniu żywności i zapewnianie bezpieczeństwa żywności poprzez kontrolowaną temperaturę”. Aby dowiedzieć się więcej o recyklingu styropianu, zapraszamy do odwiedzenia na: http://www.recykling-styropianu.pl/



INFORMACJA