Recykling odpadów styropianu stwarza możliwości rozwoju dla restauracji po

Rok 2021 z pewnością będzie bardzo trudny dla branży gastronomicznej. Pandemia i ogromne restrykcje z nią związane, ograniczyły w znacznym stopniu działalność restauracji. Wielu przedsiębiorców znalazło się w kryzysowej sytuacji.


Zakaz stosowania polistyrenu w Stanach Zjednoczonych dodatkowo pogarsza sytuację -  polistyren zawsze był pierwszym wyborem na pudełka śniadaniowe ze względu na jego niską cenę, lekkość i ochronę termiczną. Zakaz może spowodować wzrost kosztów.  Musimy zdawać sobie sprawę, że utylizacja odpadów styropianowych to druga  bardzo ważna kwestia.


Recykling odpadów styropianu


2021 rok jest dla wielu branż bardzo dotkliwy. Pandemia COVID-19 trwająca już  ponad rok,  daje o sobie znać wielu branżom w tym turystycznym i gastronomicznym. Dodatkowo zakaz stosowania polistyrenowych pudełek, może zwiększać obawy przedsiębiorców. 


Kompromis 2021 r. „Jak restauratorzy mogą przetrwać kryzys spadającej wydajności i stworzyć nowe możliwości? Odpowiedzi udziela rozwijający się przemysł recyklingu. Może to być dobry sposób na recykling odpadów styropianowych na mączkę z zastosowaniem zagęszczarki styropianu z zaawansowaną technologią.


maszyny do utylizacji odpadów styropianowych



Zagęszczarka do styropianu daje właścicielom różnych branż nadzieję. Może pomóc im wygrać ten trudny rok. Korzyści z tej metody leżą w dwóch aspektach.


1. Ochrona środowiska i zrównoważony rozwój


Dlaczego polistyrenowe pudełka na lunch są stale zakazane przez Stany? Główną przyczyną jest brak naukowego planu recyklingu. Zagęszczarka do pianki polistyrenowej, dzięki technologii prasowania na zimno, może zagęszczać pudełka na lunch z polistyrenu w skompresowane bloki o stopniu kompresji 1:50. To dokładna metoda recyklingu, która nie spowoduje wtórnego zanieczyszczenia, ale także pozwoli na zrównoważony rozwój styropianu bez pozostawiania go na wysypisku przez setki lat.


przetwarza odpady styropianowe

2. Nowy kanał zysku


Jak wspomniano powyżej, branża gastronomiczna w ciągu ostatnich dwóch lat wkroczyła w ciężki okres, a jej wyniki nie są tak dobre jak wcześniej. Zagęszczarka styropianu może przekształcić odpadowy polistyren w bloki prasowane na zimno, surowiec do produkcji cząstek plastiku.  Właściciele restauracji decydują się na recykling odpadów styropianowych a w tym przypadku pudełek, co niewątpliwie stworzy dla nich nowy kanał przychodów, aby nadrobić tę część deficytu przychodów.

Biorąc powyższe pod uwagę, zagęszczarka styropianu niewątpliwie stworzy nowe możliwości rozwoju dla branży gastronomicznej, a utylizacja odpadów styropianowych będzie odbywała się we właściwy sposób.


INFORMACJA